tiistai 14. helmikuuta 2012

Suolaista tarjottavaa

Ideana oli harjoitella suolaisien tarjottavien tekoa, sillä niitä voi käyttää esimerkiksi rippijuhlissa, jotka ovat kahdeksannelle luokalle ajankohtaisia. Toki niitä voi käyttää muissakin juhlissa, kuten esimerkiksi synttäreillä tai valmistujaisissa. 
Tarjolla oli:
Pienet kinkkupiiraat
Juustosarvet
Suolaiset muffinit
Pizzakiekot

Seuraavilla ohjeilla voit tehdä pieniä kinkkupiiraita ja juustosarvia itse kotona:

Pienet kinkkupiiraat 6-8kpl (Ohje on kirjasta Taituri - kotitalous 7-9 sivulta 191)
Taikina: 
50 g margariinia
1 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
2-3rkl vettä
Täyte:
5 cm:n purjoa
50 g savukinkkua
1½ dl juustoraastetta
1 dl maitoa tai ruokakermaa
1 kananmuna
1/4 tl timjamia
1/4 mustapippuria
ripaus chilijauhetta
Pinnalle:
3-4 kirsikkatomaattia

1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Mittaa jauhot ja huoneenlämpöinen margariini kulhoon ja nypi sormin murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita puuhaarukalla taikinaksi.
3. Voitele muffinipellin syvennykset rasvalla. Jaa taikina 6-8 osaan ja painele vuokien pohjille ja reunoille ja anna jähmettyä kylmässä.
4. Jaa pesty, silputtu purjo, paloiteltu savukinkku ja juustoraaste vuokiin.
5. Vatkaa kulhossa maito, muna ja mausteet tasaiseksi ja kaada vuokiin. Aseta jokaisen keskelle puolikas kirsikkatomaatti leikattu puoli ylöspäin.
6. Paista piiraita uunin keskitasossa noin 25 minuuttia.

Juustosarvet, pikataikina [16 kpl] (Ohje on kirjasta Kotitalous taito 7-9)


100 g (2dl) juustoa
4 dl vehnäjauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ dl öljyä
2 dl kermaviiliä tai piimää
Voiteluun:
Kananmuna
Pinnalle:
1 dl juustoraastetta

1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota esille pelti, leivinpaperi, valmistusaineet ja työvälineet.
2. Raasta juusto.
3. Sekoita jauhot, puolet juustoraasteesta, leivinjauhe ja suola keskenään kulhossa puuhaarukalla.
4. Lisää joukkoon öljy ja kermaviili tai piimä. Sekoita tasaiseksi.
5. Jaa taikina kahteen osaan. Tee molemmista osista pallo  ja kauli jauhojen avulla noin 1 cm:n paksuisiksi ympyröiksi. Jaa ympyrät kahdeksaan sektoriin taikinapyörällä. Kierrä sektorit sarviksi aloittaen leveimmästä reunasta.
6. Voitele sarvet kananmunalla. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
7. Kypsennä sarvet uunin keskitasossa 10 - 15 minuuttia. 

Kuvia on tulossa myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti